Mjera I.2 – Prekogranične inicijative namijenjene podsticanju razmjene ljudi i ideja u cilju unapređenja profesionalne i saradnje NVO sektora.

 

Naziv projekta:  Unapredjenje procene postularnog statusa i statusa kičme-SpinLab

Budžet projekta:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 73.861,97 € 62.686,65
Bosna i Hercegovina € 71.652,00 € 60,803,89
UKUPNO € 140.511,97  € 123.490,54

 

 

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Fakultet za sport I fizičko obrazovanje Novi Sad

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini: Fakultet sporta i tjelesnog odgoja

 

Partneri:

 

Područje realizacije:

  • Srbija: Stara Pazova, Ruma, Sremska Mitrovica, Srem AP Vojvodina
  • Bosna i Hercegovina: Sarajevo, Sarajevski region

Ciljne grupe projekta: 1610 djece uzrasta 5-12 godina; 586 roditelja; 95 prosvjetnih radnika i vaspitača; 103 ljekara

 

Trajanje projekta: 20.08.2013. – 20.11.2014.

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta: Doprinijeti otkrivanju i prevenciji zdravstvenih problema djece i mladih uz pomoć senzorimotornog aparata u Sremskom okrugu i Sarajevskom distriktu

Specifični ciljevi:

Specifični cilj 1. Pravilna identifikacija i istraživanje problema kičmenog koluna uz pomoć senzorimotornog aparata.

Specifični cilj 2. Podizanje svijesti ciljnih grupa i informisanje zajednica o važnosti prevencije i otkrivanja problema uz pomoć senzorimotornog aparata.

 

Aktivnosti i rezultati projekta

 

Savremeni način života i dugo vrijeme provedeno pred kompjuterom i televizijom glavni su uzroci nepravilnog držanja tijela  i problemima sa kičmom. Istraživanje je pokazalo da skoro 80% školske djece ima neki oblik poremećaja kičme koji utiče na njihove motoričke i funkcionalne sposobnosti.

 

Partneri iz Sremskog okruga i Kantona Sarajevo pokrenuli su projekat za poboljšanje procene postularnog statusa i statusa kičmenog stuba kod djece uzrasta od 5 do 12 godina, a taj period u razvoju je najkritičniji za stvaranje deformiteta.

 

Pedijatri, fizijatri i drugi stručnjaci upozoravaju da je dijagnostika i fizička aktivnost koja je prilagodjena uzrastu djece od velike važnosti za sprječavanje deformiteta. Međutim, prije projekta, procjene pravilnosti držanja tijela i položaja kičme sprovodjene su metodama koje su često bile vrlo subjektivne i neprecizne. To je bio razlog zašto je nabavljena oprema koja je omogućila otkrivanje deformitete u ranim fazama. Deformiteti koji se otkriju na vrijeme mogu se ispraviti pravilnim vježbama.

 

Tokom projekta organizovane su obuke, prije svega o upotrebi opreme, a kasnije za roditelje, ljekare i nastavnike fizičkog vaspitanja, sve u cilju blagovremenog otkrivanja problema i sprečavanja daljih deformacija.

 

Ukupno 1610 školske i predškolske djece  u dva prekogranična područja ispitano je pomoću nove opreme ,  dobijeni podaci analizirani su i predložene su stručne mjere za dalje djelovanje. Projekat je stvorio savremen, efikasan i samoodrživ sistem za rano otkrivanje i prevenciju deformiteta koji bi trebalo da  postane  standardni dio sistematskog pregleda djece u obje zemlje.