Mjera 1.1:  – Unapređenje produktivnosti I kompetitivnosti oblasti u pogledu ekonomskih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa

Naziv projekta:  Razvoj i promocija zdravstvenog turizma u prekograničnom području Srbija-BiH (CROSS-SPA)

Budžet projekta:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 183,031.32 € 155,576.62
Bosna i Hercegovina € 269,121.90 € 228,753.62
UKUPNO € 452,153.22 € 384,330.24

 

 

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, Užice

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini: Fondacija lokalne demokratije Sarajevo

 

Partneri: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Užice

 

Područje realizacije:

  • Srbija: Zapadna Srbija (Uzice, Cajetina, Bajina Basta, Ivanjica, Arilje, Pozega, Kosjeric, Nova Varos, Prijepolje i Sjenica)
  • Bosna i Hercegovina: Sarajevo makro regija (Olovo, Fojnica i Sarajevo)

Ciljne grupe projekta: Rukovodstvo i zaposleni u banjskom i zdravstvenom turizmu u prekograničnoj oblasti, 100 zaposlenih u 6 spa / lječilišta, 80 zaposlenih u 10 turističkih organizacija (zajednica) u prekograničnoj oblasti, 80 turoperatora i turističkih agencija iz Srbije i BiH i 30 iz regiona i zemalja EU, 20 predstavnika medija iz BiH, Srbije i drugih zemalja regiona, 20 predstavnika nevladinih organizacija iz BiH i Srbije.

 

Trajanje projekta: 01.04. 2013 –30.09.2014-SRB

01.04. 2013 –31.10. 2014-BIH

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta: Jačanje regionalne saradnje i održivog ekonomskog razvoja pograničnih područja (BiH i Srbije) kroz uspostavljanje integrisane zajedničke turističke ponude zdravstvenog turizma

Specifični ciljevi:

 -Razvoj i postavljanje novog zajedničkog proizvoda zdravstvenog turizma integrisane jedinstvene turističke ponude prekograničnog regiona zdravstvenog turizma.

– Povećanje kapaciteta ponude zdravstvenog turizma u prekograničnom regionu kroz proširenje asortimana turističkih proizvoda u segmentu koji promoviše zdrav život i odgovornost za vlastito zdravlje

Aktivnosti i rezultati projekta

Cross SPA projekat je imao za cilj da identifikuje zajednički proizvod zdravstvenog turizma dva područja koja imaju dobre prirodne resurse za razvoj zdravstvenog turizma. Kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda započelo je dodatnom analizom resursa i atrakcija, infrastrukture, tržišne pozicije i razmatranja mogućih pravaca razvoja zajedničkih proizvoda / zajedničkih programa.

Identifikacija postojećih kapaciteta u prekograničnom području i trenutni trendovi u okruženju pomogli su u definisanju preporuka za poboljšanje ponude i stvaranje zajedničkog proizvoda.

Cross SPA projekat omogućio je kvalitet usluge zajedničkog proizvoda kroz obuke za srednji i izvršni menadžment u banjama, organizovane u skladu sa standardima Evropske asocijacije SPA.

Air SPA Cigota je prenijela svoja iskustva u kreiranju programa mršavljenja kolegama u Bosni, a neki elementi tog programa ponovno su definisani i prilagođeni kao platforma za zajednički proizvod.

Projekat je doprinio poboljšanju infrastrukture u specijalnim bolnicama u Olovu i Cigoti, nabavljena je nova fitnes oprema, pružane su zajedničke usluge koje promovišu prevenciju i zdrav život.

 

Tokom implementacije projekta, razvijeno je 15 zajedničkih programa, od kojih je svaki uključivao prirodne (banje), istorijske i gastronomske komponente iz svake zemlje. Pored toga, bolnice Cigota i Fojnica kreirale su zajednički medicinski program za prevenciju posturalnih poremećaja  kod dece. Program se zasniva na Cigotinom iskustvu u programu gojaznosti “Cigotica” i Fojničkim kapacitetima u rehabilitaciji i fizioterapiji.

Dalja unapredjivanja  proizvoda / programa postignuta su kroz izradu  Marketing plana, kao instrumenta za dugoročne promotivne aktivnosti tokom trajanja projekta. Promotivne aktivnosti vršene su kroz promociju na sajmovima, studijska putovanja za domaće i strane novinare i turoperatore, pripremane su i distribuirane brošure i druge publikacije.

Na ovaj način, projekat je pokrenuo dalji razvoj proizvoda zdravstvenog turizma koji je prioritet u obje zemlje.

 

 

Projekat je omogućio povećanje vidljivosti na turističkom tržištu, poboljšanje turističke ponude kroz zajedničke aktivnosti i na taj način povećao broj turističkih poseta banjama kao i cijelom regionu.

Odlična saradnja koja je uspostavljena između šest banja u prekograničnoj oblasti,a  koja će se nastaviti kroz implementaciju zajedničkog turističkog proizvoda ili bolje rečeno kroz identifikovane nekoliko zajedničkih programa koji se nude u zdravstvenom turizmu.