Mjera 1.1:  – Unapređenje produktivnosti i kompetitivnosti oblasti u pogledu ekonomskih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa

 

Naziv projekta:  Bjeljina i Bogatić-zajedno na putu energetske održivosti, kroz povećanje energetske efikasnosti i promocije obnovljivih izvora energije

Budžet projekta:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 262,948.74 € 218,247.45
Bosna i Hercegovina € 317,529.25 € 246,307.44
UKUPNO € 580,477.99 € 464,554.89

 

 

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Opština Bogatić

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini: Grad Bjeljina

 

Partneri: Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing- Austria

 

Područje realizacije:

  • Srbija: Mačva, Bogatić
  • Bosna i Hercegovina: Semberija, Bijeljina

 

Ciljne grupe projekta: Lokalne vlasti, mladi ljudi, poljoprivrednici, zaposleni u dvije lokalne uprave

 

Trajanje projekta: 01.12.2012-31.08.2014

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta: Doprinos održavanju visokog kvaliteta životne sredine u regionu Bijeljina-Bogatić koristeći obnovljive izvore energije i podizanje energetske efikasnosti; Poboljšati konkurentnost lokalne ekonomije stvaranjem uslova za korišćenje obnovljivih izvora energije

Specifični ciljevi: Podizanje svijesti i izgradnja kapaciteta lokalnih opština Bijeljina i Bogatić u cilju povećanja energetske efikasnosti i održivog koncepta  korišćenja obnovljivih izvora energije.

 

Aktivnosti i rezultati projekta

 

Projekat je bio usmjeren na podizanje svesti i izgradnju lokalnih kapaciteta u Gradu Bijeljini I opštini Bogatić u cilju povećanja energetske efikasnosti I održivog koncepta korišćenja obnovljivih izvora energije .

Tokom implementacije projekta identifikovani su prirodni resursi – potencijal za obnovljivu energiju.

 

Studije izvodljivosti za korišćenje obnovljivih izvora energije za opštine Bijeljina i Bogatić su izrađene i usvojene tokom implementacije projekta. Predstavnici lokalne uprave, studenti i farmeri obučeni su za korišćenje  Gusing modela dobre prakse u vezi sa korištenjem obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Tokom treninga i studijskih posjeta za više od 300 predstavnika mladih, poljoprivredna gazdinstva i predstavnici lokalne samouprave doprinijeli su boljem razumijevanju OIE kroz upoznavanje sa iskustvima partnera iz Austrije,Gussing.

Takodje, zgrada osnovne škole “Vuk Karadžić” rekonstruisana je  sa aspekta korišćenja OIE i energetske efikasnosti. Osim toga, potrošnja energije  u školi smanjena je za  35%. Pored toga, postavljena su tri javna solarna punjača “Solarna stabla” u dvije opštine, a stare živine svetiljke koje su korišćene u javnoj rasveti zamijenjene su  LED  rasvetom u glavnoj ulici u Bijeljini.

 

Osnovni cilj ovog projekta je zaštita životne sredine u prekograničnom regionu kroz jačanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Obje opštine imaju  visok nivo poljoprivrede, koja omogućava korišćenje “zelene energije”, proizvedene iz  biomase, koja je u suštini otpad iz poljoprivrednog zemljišta.