Mjera 1.1:  – Unapređenje produktivnosti I kompetitivnosti oblasti u pogledu ekonomskih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa

 

Naziv projekta:  Prognozno izvještajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona

Budžet projekta:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 160.234,40 €129.116,88
Bosna i Hercegovina € 137.645,00 €104.445,00
UKUPNO €297.879,40 €233.561,88

 

 

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Poljoprivredna savjetodavna stručna služba, Užice

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini: Federalni zavod za poljoprivredu, Sarajevo

 

Partneri: Regionalna razvojna agencija Zlatibor, SERDA Sarajevo

 

Područje realizacije:

  • Srbija: opštine Užice, Požega, Kosjerić, B.Bašta, Čajetina, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj
  • Bosna i Hercegovina: Goražde, Olovo, Vogošća, Pale Prača, Ilijaš, Ilidža, Foča Ustikolina i Fojnica

Ciljne grupe projekta: Poljoprivrednici i lokalne vlasti pograničnog područja

 

Trajanje projekta: 01.03.2013. – 31.05.2014.

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta: Doprinijeti poboljšanju konkurentnosti aktera u poljoprivrednom sektoru u projektnoj oblasti kroz korišćenje zemljišta kao ekonomskog, ruralnog i ekološkog resursa

Specifični ciljevi: Uspostavljanje inovativnog koncepta integrirane poljoprivredne proizvodnje zasnovane na IT predviđanju i izvještavanju između pružalaca poljoprivrednih savjetodavnih usluga i proizvodnog sektora u oblasti projekta.

 

Aktivnosti i rezultati projekta

 

Projekat je uspostavio jedinstveni sistem koji, koristeći savremene informacione tehnologije, obezbjeđuje pravovremene informacije poljoprivrednicima o vremenskim uslovima. Takođe, dajući savete  o koracima koje treba preduzeti kako bi se zaštitili usjevi od potencijalnih biljnih bolesti i  štetočina. Sistem omogućava prikupljanje različitih podataka  kroz vremenske stanice na terenu i njihovo obradjivanje  kako bi se dobile vrijedne  preporuke.

 

Prihvatanje dobre evropske prakse , smanjeni su troškovi  za poljoprivrednike i povećana ukupna proizvodnja i dobit. Sa druge strane, potrošači dobijaju zdrav i kvalitetan proizvod.

 

Tokom implementacije projekta u Srbiji je instalirano 20 agrometeoroloskih stanica u Srbiji (Užice, Čajetina, Bajina Bašta, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Požega i Kosjerić) kao i 15 stanica  u Bosni i Hercegovini (Goražde, Olovo, Vogošća, Pale Prača, Ilijaš, Ilidža, Foča, Ustikolina i Fojnica).

 

Pored instalacije stanica napravljen je specijalizirani softver za obradu podataka prikupljenih na mikrolokacijama agrometeoroloških stanica. Nakon obrade  podataka SMS porukama se obavještavaju  poljoprivrednici i daju im se preporuke o   načinu korišćenja pesticida  kako bi zaštitili bilje od štetočina i bolesti. Ovom metodom smanjuje se korišćenje hemikalija u poljoprivredi, jer se biljke tretiraju samo kada je neophodno.