Svi mediji se ljubazno pozivaju da izvještavanju o dva kulturno umjetnička dogodjaja u okviru prekograničnog projekta BiH – Srbija “Podrška saradnji, inkluziji, edukaciji i promociji romske kulture u BiH i Srbiji-SA-ŠA“ kojeg finansira EU.

„Sajam/izložba-promocija romske kulture i tradicije” će se održati u srijedu, 26. marta 2014. godine, s početkom u 11.30 časova, u Art Kući Sevdaha u Sarajevu.

„Kulturne večeri posvećene promociji života i djela Sofke Nikolić” će se održati u četvrtak, 27. marta 2014. godine, program počinje u 12 časova, a zatvoreni dio programa za zvanice u 18:00 časova, u Art Kući Sevdaha u Sarajevu.

Dogadjaje će pozdravnim govorima otvoriti Ivo Komšić, Gradonačelnik Grada Sarajeva; Šefkija Okerić, direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA; Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International u BiH; Aleksandar Vasiljkovic, Nacionalni savet romske nacionalne manjine – Srbija; Predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata. Na manifestaciju se pozivaju i predstavici ambasada Republike Austrije, Savezne Republike Njemačke, Republike Češke i Republike Srbije, zemalja u kojim je Sofka Nikolić snimala ploče i u čijim je istorijama ostavila neizbrisiv trag.

Press konferencija je zakazna za četvrtak 27. marta, u 13:00 časova. Cilj ovih dogadjaja je promovisanje kulture i tradicije Roma u području BiH i Srbije, upoznavanje šire javnosti sa likovnim i književnim stvaralaštvom Roma, narodnim nošnjama, tradicionalnim zanatima, te promovisanje života i djela Sofke Nikolić – pjevačice čiji život je vezan za Srbiju  i BiH, a koja je nastupala izmedju dva svjetska rata po najvećim evropskim metropolama i ponijela titulu najtiražnije pjevačice Evrope.

Evropska unija finansira ovaj projekat u iznosu od € 295.134,17 Projekat realizuje Grad Sarajevo u partnerstvu sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine – Srbija, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijaom SERDA i Hilfswerk Austria International u BiH.

Za više informacija, molimo vas da se obratite:

Dragana Solaković, dipl.iur. Koordinator projekta

Na telefon:  +387 33 44 33 39 fax: +387 33 20 83 41 ili  dragana.solakovic@gradsarajevo.com.ba

IMG_7765