U Svečanoj sali Užičke Gimnazije, održana je Početna konferencija projekta „Uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada u školama u Užicu i Tuzli“, koji partnerski realizuju JKP Duboko iz Užica, JKP Komunalac iz Tuzle, Udruženje nastavnika Opstanak iz Užica, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.

Konferencija je poslužila za zvaničnu promociju projekta, koji je formalno startovao 01. februara i realizovaće se u narednih 15 meseci. U uvodnom delu, prisutnima su se obratili: šef Zajedničkog tehničkog sekretarijata Prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina, član Gradskog veća Užica, zadužen za poslovanje javnih preduzeća, direktor Regionalnog sistema za upravljanje otpadom Duboko, tehnički direktor JKP Komunalac iz Tuzle i direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, dok su u radnom delu svoje prezentacije imali: menadžer projekta iz RRA Zlatibor, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle i direktor Tehničke škole iz Užica.

Svi govornici bili su jednoglasni u oceni da su donatorski programi, a medju njima posebno programi EU, velika šansa za korinike sa ovih prostora da poboljšaju prilike u svojim zajednica i unaprede stanje u svim oblastima, a posebno u oblasti zaštite životne sredine. Poseban osvrt izlagači su imali na procese primarne i sekundarne selekcije, kao osnovne preduslove za održivost sistema upravljanja otpadom. Upravo ovaj projekta uliva novu snagu, ranije započetim, inicijativama na teritoriji Užica i Tuzle, ohrabrujući sve aktere u ovim procesima da zauzmu afirmativniji stav i preuzmu aktivniju ulogu kada je reč o upravlčanju komunalnim otpadom.

Agendu dogadjaja možete pogledati ovde.

Priloge sa doga?aja možete preuzeti ovde.

062 phoca_thumb_l_konferencija swl1