U ponedeljak 19.03.2018. godine, u opštini Foča Ustikolina, a u prisustvu visokih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti oba entiteta Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predstavnika vjerskih zajednica i bezbjedonosnih struktura, kao i predstavnika svih partnera na projektu, u prisustvu više od 200 zvanica održana je svečanost i konferencija za medije povodom otvaranja projekta „Bezbijedno i zeleno“ koji kako mu sam naziv kaže ima za cilj da pruži “jednostavna, inovativna i ekološki, poželjna rješenja za zaštitu i prevenciju od poplava u pet opština povezanih zajedničkim problemima i zajedničkom vizijom.

 

Projekat vrijednosti on nešto preko milion eura u većem dijelu finansira Evropska unija u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, a provode ga opštine Novo Goražde, Požega, Foča-Ustikolina, Čajniče i Arilje

 

Učesnici konferencije, predstavnici opština koje učestvuju u projektu, govorili su konkretnije o problemima koji ih muče, odnosno o rješenjima koje bi ovaj projekat trebao da im donese.

 

“Naš cilj je da pročistimo korito rijeke Drine, da omogućimo lakši i brži protok što se tiče bujičnih potoka, a zbog erozije zemljišta i klizišta moramo u narednom periodu zasaditi vrbe koje su u datom momentu dobre za smanjenje klizišta”, kaže Zijad Kunovovac, načelnik opštine Ustikolina.

 

“Mi ćemo projektom riješiti problem jednog potoka, dugogodišnje pitanje, koji je pravio problem za više desetina domaćinstava, dužina tog potoka je 400 m i uz taj potok imamo određene i industrijske objekte, rekao je pomoćnik načelnika opštine Požega Duško Đorđević.

 

“Kod nas će biti konkretno određene aktivnosti na čišćenju vodotoka rijeke i izvorišta Vrelo, tu će biti određeni paneli, koji su predviđeni najnovijim standardima EU na zaštiti objekata od poplava”, rekao je Goran Karadžić, načelnik opštine Čajniče.

 

 

“2010. godine u poplavama smo imali oko 100 domaćinstava pod vodom. Projektom je predviđena potpuna zaštita trećine stambenih objekata i to na način kako to rade u zemljama Evropske unije”, poručuje načelnica Mila Petković iz Novog Goražda.

 

 

Predviđeno je da se aktivnosti u okviru projekta realizuju u naredne dvije godine. Po okončanju projekta opštine učesnice trebale bi imati pročišćene najkritičnije vodotokove, zasađene brzorastuće vrbe koji bi trebale spriječiti odrone zemljišta. Najugroženiji objekti će dobiti moderne panele za zaštitu od poplava, a opštine razvijene mape područja potencijalno ugroženih poplavama koje im mogu pomoći u budućem djelovanju na zaštiti i prevenciji.