Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i predsjednici općina Bogatić, Vladimirci i Koceljeva: Nenad Beserovac, Vladica Marković i Veroljub Matić, potpisali su Sporazum o udruživanju i formiranju Regionalnog savjeta za zapošljavanje Grada Šapca i općina Bogatić, Vladimirci i Koceljeva.

Cilj udruživanja lokalnih savjeta je postizanje većeg stepena razvoja lokalnih i regionalnih politika zapošljavanja, a inicijativa je posljedica potrebe uključivanja lokalnih samouprava u sufinanciranje programa i mjera aktivne politike zapošljavanja.

Sporazum je svečano potpisan 18. Veljače 2014. godine u Gradskoj kući u Šapcu, a skup je bio još jedan pokazatelj da udruživanje sredstava lokalnih samouprava vodi ostvarivanju većih subvencija i pomoći. Naredni korak je usvajanje Regionalnog akcionog plana zapošljavanja.

Prema riječima Branka Filipovića, direktora Nacionalne službe zapošljavanja, Filijala Šabac, udruživanjem će osigurati značajnije subvencije u oblasti zapošljavanja. To je naročito važno prilikom ostvarivanja projekata koji se finansiraju iz IPA fondova.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, podsjetio je na činjenicu da je nedostatak posla kronični problem svih lokalnih zajednica. Rješenje problema je u povećanju privredne aktivnosti i novim radnim mjestima, a udružene lokalne samouprave, jedinstvenim nastupom, mogu da poboljšaju šanse za zaposljenje kroz podizanje nivoa stručnosti radne snage.

Inače, Grad Šabac je usvojio Lokalni akcioni plan zapošljavanja kako bi mogao da konkurira kod nadležnog ministarstva za sufinanciranje programa. To znači da će ove godine iz gradskog budžeta biti subvencionirani programi zapošljavanja pripravnika, žena starijih od 50 i muškaraca starijih od 55 godina, javni radnovi i samozapošljavanje. Za ove namjene iz gradskog budžeta biće izdvojeno 37,5 miliona dinara.

Predsjednici općina, potpisnici Sporazuma, ističu važnost osnivanja Regionalnog savjeta za zapošljavanje, jer se na taj način manjim zajednicama pruža mogućnost sudjelovanja u važnim projektima, čime se stvara povoljnija privredna klima.

Grad Šabac i Nacionalna služba za zapošljavanje su partner i suradnik Caritas-a Šabac na realizaciji projekta “Jačanje profesionalne edukacije odraslih u ruralnim sredinama“, koji se realizira u okviru Drugog poziva prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, finansiranog od strane EU iz predpristupnih IPA fondova, kroz koji se promoviraju alternativni načini zapošljavanja i samo-zapošljavanje osoba iz društveno ranjivijih grupa. Projektnim aktivnostima, izmedju ostalog, omogućeno je dodatno razvijanje kolektivnog interesa i uspostavljanje novih instrumenata javnih institucija, koje su postale bolje informirane o novim mehanizmima i načinima prevencije socijalne isključenosti.

IMG_8481_resize2851