Revitalizacija i razvoj ruralnih oblasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini jedan je od osnovnih ciljeva projekta „Jačanje profesionalne edukacije odraslih u ruralnim sredinama“, koji smo realizovali u okviru Drugog poziva prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, a koji je finansiran od strane EU, iz predpristupnih IPA fondova i sufinansiran od strane Caritasa Belgije. U skladu s tim, specifični cilj projekta bio je pružanje novih mogućnosti za zapošljavanje porodicama koje žive u ruralnim oblastima u Centralnoj Bosni i Mačvi kroz profesionalnu edukaciju, pa smo, u okviru projekta, realizovali i obuke za brojne zainteresovane žitelje sa ovog područja. Medju stručnim obukama koje smo sproveli, bila je i obuka za pčelare. Jedan od partnera Caritasa na ovom projektu bio je Grad Šabac, koji je u punoj mjeri prepoznao ulogu edukacije i podrške žiteljima ruralnog područja u stvaranju šansi za njihovo zapošljavanje i ekonomsko osnaženje.

Na tim osnovama Grad je realizovao projekat podrške p?elarima i onima koji su zainteresovani da to tek postanu. Grad je, preko Direkcije za poljoprivredu, za 35 početnika u gajenju pčela obezbjedio po 5 košnica sa rojevima u ukupnoj vrijednosti od tri miliona dinara. Direkcija za poljoprivredu grada Šapca i pčelari početnici potpisali su ugovore, a ovaj projekat i ekonomsko osnaženje žitelja ruralnog područja, kao šansu za ravnomjerniji razvoj grada, ocjenio je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

– Imajući u vidu činjenicu da se na konkurs prijavilo više od 260 ljudi zainteresovanih da se bave pčelarstvom, i da su se u ovaj projekat uključili dugogodišnji pčelari, spremni da svoja iskustva prenesu početnicima, siguran sam da će Grad Šabac u budžetu za narednu godinu opredjeliti još novca za podršku ovakvim programima. Košnice je dobilo 35 ljudi, a to je 35 novih radnih mjesta. Očekujem da će ih biti više od dve stotine. Uskoro ćemo u šabačkoj industrijskoj zoni imati preradu meda i pokušaćemo da ohrabrimo naše gradjane da se uključe u prehrambenu industriju. Povezivanjem novih proizvodjača sa dobrim iskustvom članova udruženja pčelara, izgledi za uspješnu prozvodnju meda su više nego dobri. To, izmedju ostalog, znači poboljšanje kvaliteta našeg voća i šuma – istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Realizacijom sličnih projekata stvaraju se šanse za zapošljavanje stanovništva na ruralnom području, što je bilo osnovno polazište za našu participaciju u projektu, jer doprinosi njihovom osnaženju i društvenoj integraciji, a time i razvoju lokalne zajednice.

http://www.sabac.org/index_srb.php?page=11vis&ind=3663

http://www.tvsabac.co.rs/vest.php?id=12743&title=kosnice_za_nove_pcelare

pcelarstvo 5KOSNICE