26. decembra 2022. godine završena je edukacija za petu, ujedno i posljednju, grupu polaznika Preduzetničke akademije u sklopu projekta „Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM“.

Od ukupno 110 prijavljenih kandidata iz Kantona Sarajevo (BiH) i Loznice i Sremske Mitrovice (Srbija) njih 95 je uspješno završilo akademiju, koja se održavala u obliku online nastave u sljedećim terminima:

Grupa I: 26.09. – 30.09.2022. godine,

Grupa II: 03.10. – 07.10.2022. godine,

Grupa III: 24.10. – 28.10.2022. godine,

Grupa IV: 28.11. – 02.12.2022. godine,

Grupa V: 19.12. – 23.12.2022. godine.

Cilj Preduzetničke akademije je da se i putem ovakve vrste edukacije ohrabre svi a posebno mladi ljudi da sami pokrenu vlastiti posao. Edukaciju su provodili predavači Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) koji imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Programom je bio obuhvaćen prenos teoretskog, praktičnog znanja i iskustva kroz realizaciju šest modula, i to: razvoj poslovnog modela, finansijsko upravljanje, izrada biznis plana, prodaja i marketing, upravljanje ljudskim resursima i vještine komunikacije.

Tokom pohađanja akademije polaznici su sudjelovali u nizu aktivnosti u online okruženju (virtuelnoj učionici) koje uključuju predavanja, sudjelovanje u diskusijama, individulane i grupne vježbe, simulacije, debate i slično. Dio sadržaja obrađivao se metodom studija slučaja, koje uključuju multimedijalne materijale vezane uz tematske oblasti.

Nastava je uključivala visok stepen interakcije između polaznika međusobno, kao i između polaznika i trenera putem online diskusija, e-pošte i drugih alata za komunikaciju online.

Treneri su nastojali sve polaznike uključiti u rad na što konstruktivniji način, ali su se i sami uključivali u diskusije, grupne zadatke i slično kada su smatrali da je to bilo potrebno. Značajna njihova uloga je bila vezana i uz ocjenjivanje zadataka polaznika i njihovog sudjelovanja u tematskim diskusijama.

S obzirom da su mladi jedna od ključnih ciljnih grupa projekta, upravo je najveći broj polaznika bio iz ove kategorije (55 osoba do 30 godina starosti).

Projektni partneri ovaj projekat vide kao značajnu podršku i potvrdu za njihovo nastojanje unapređenja poslovanja. Ispred Općine Ilijaš, Mirza Marukić kazao je da se nada da će akademija ovog formata postati tradicija.

Akademija pruža dobar balans stručnih i soft znanja. Razmijenom iskustva s polaznicima iz drugih područja i brojnim predavačima dobiva se uvid u najbolje prakse preduzetništva, istakla je Azra Prašović, voditelj projekta iz Općine Novo Sarajevo.

Pozitivne utiske i nova znanja nakon edukacije nosi Suzana Jovanović iz Srbije, koja je nagalisila da joj je akademija pružila mnogo korisnih informacija za biznis ideju „Online mentor za javni nastup“. Mogu da pohvalim organizaciju i timski rad. To sam primetila, pored profesionalnog odnosa, stručnosti i maksimalne posvećenosti predavača. Meni je učešće na Preduzetničkoj akademiji iskristalisalo odnosno pružilo jasnoću kako se postavlja a zatim razvija, i realizuje naša biznis ideja. Takođe, dobila sam uvide kako bih mogla da unapredim svoj rad, izjavila je Suzana.  

Atmosfera tokom akademije bila je odlična i vrlo interkativna. Svi smo bili uključeni – izjavila je Amra Kubat iz Sarajeva, dodavši da je akademija bila i pokretač međusobnog umrežavanja. Naime, malo je reći da sam oduševljena programom obuke, načinom prezentacije i komunikacije. Predavači su vrhunski i zaista bi preporučila svima ovaj vid obuke sa ovim predavačima, bez obzira da li je nekome materija poznata ili ne. Uvijek ima nesto novo da se nauči, a usput se upoznaju divni ljudi, kazala je Amra koja želi da započne biznis iz oblasti Reiki healinga.

Na pitanje šta bi istakla od stečenog znanja i koje vještine i osobine treba razvijati i istaknuti, Nejra Lončarević iz Sarajeva ističe: „Vještine prodaje ali i disciplinu pri uspostavi ostalih segmenata poslovanja. U početku je najvažnije sam sebi odgovoriti na pitanje: kako mislim prodati vlastitu ideju i kome? Preduzetničku akademiju preporučujem svima jer se kroz teorijski i praktični dio nauči prepoznati što je najbitnije u poslovanju i kako to pratiti. Za opstanak na današnjem tržištu potrebno je imati prave alate i specifične osobine koje će omogućiti uspjeh.“ Za Nejru, mladu osobu koja želi da se pokrene biznis organske proizvodnje i prodaje sapuna od kozijeg mlijeka, najvažnije je imati viziju i volju. Nejra kaže da je u okviru preduzetničke akademije stekla puno znanja koja će moći koristiti u svom radu, ali naučila ponešto i od drugih polaznika akademije, a nada se da će biti prilike da možda krenu i u neke zajedničke projekte, što je također smisao ovog tipa edukacije – učenje i povezivanje poduzetnika.