Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga-Užice i Energisom, u Goraždu je organizovala dvodnevnu projektnu akademiju koja je okupila privrednike, menadžere malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvnog, metalo-prerađivačkog i prehrambenog sektora sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga.

Riječ o edukaciji za pisanje projekata za mala i srednja preduzeća kako bi im se pružila osnovna znanja o projektnom planiranju i procesu izrade projektnih prijedloga i olakšalo apliciranje prema raznim fondovima. Edukacija je dio projekta ENHANCE sa ciljem jačanja ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga.

Direktor firme Sigma Plast Goražde Haris Vučinić potvrđuje da poduzetnicima ovaj vid edukacije znači mnogo.

– Ovo je velika stvar jer edukaciju koja ide ukorak s vremenom moramo i mi pratiti i biti bliži evropskim i drugim fondovima i tom načinu pisanju projekata. Ja se ovim ljudima samo mogu zahvaliti što sam dio njihovog plana i što me pozivaju. Danas sam čak ovdje doveo i kćerku koja planira da nastavi mojim stopama, da se krene educirati i mislim da je ovo odlična stvar u ovim teškim vremenima jer u pisanju projekata mi smo pioniri – istakao je Vučninić.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH i direktor projekta “ENHANCE“ Almin Melišević pojašnjava da će zahvaljujući predstavnicima Sarajevske razvojne agencije SERDA, koji imaju veliko iskustvo u pisanju projekata, polaznicima dvodnevne radionice biti pružena određena potrebna znanja kako bi mogli samostalno aplicirati i prema međunarodnim i domaćim fondovima.

– Sve je više javnih poziva za dodjelu određenih grant i drugih sredstava za projekte i u oblasti proizvodnje i industrije i raznih drugih grana tako da su firme  imale potrebe da razvijaju vlastite kapacitete kako bi mogli samostalno nastupati, da ne moraju angažovati razne agencije i druge asocijacije. Našom analizam koju smo radili s firmama, među prvim zahtjevima bili su da im razvijemo kapacitete u pisanju aplikacija za projekte i sredstva koja se dodjeljuju od EU – pojasnio je Mališević.

Organizatori napominju da će projektna akademija kao jedan od najznačajnijih segmenata projekta ENHANCE 17. i 18. maja biti organizirana i na Zlatiboru. Ocjenjuju da je višestruko značajna, ne samo zbog sticanja znanja u pisanju projekata, već i zbog uspostavljanja saradnje privrednika iz BiH i Srbije.