Gorska služba spasavanja Srbije i Planinarski klub Tara održali su obuku  „Pripremljenost i reagovanje u prirodnim katastrofama“ za đake srednje škole „Sveti Ahilije“ u Arilju, kao i za penzionere u Arilju, u skupštinskoj sali opštine Arilje. Obuka je organizovana u okviru projekta „Poboljšana spremnost za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“

Cilj ovih obuka je podizanje svesti opšte populacije i ugroženih grupa o upravljanju prirodnim katastrofama, odnosno pripravnosti, odgovoru i sanaciji posledica.

Prirodne katastrofe svakodnevno odnose veliki broj ljudskih života i pričinjavaju veliku materijalnu štetu. Imajući u vidu nemogućnost apsolutnog sprečavanja posledica prirodnih katastrofa, mere spremnosti imaju za zadatak da direktno ili indirektno smanje njihove negativne uticaje.

Jedna od najvažnijih mera koja doprinosi pripremljenosti je da se na adekvatan način suočimo sa prirodnim katastrofama unapređenjem znanja i kapaciteta koje su razvili subjekti zaštite i spasavanja kako bi efikasno predvideli, u najboljoj meri odgovorili i na pravi način sanirali posledice prirodnih katastrofa.

Koji su osnovni bezbednosni rizici, njihove manifestacije i posledice po ljude, koje su bezbednosne i zaštitne mere i radnje u različitim situacijama, kako pravovremeno, pribrano i racionalno postupati u različitim vanrednim situacijama, pružajući pomoć sebi i drugima, te kome se i kako obratiti za stručnu pomoć su neka od pitanja na koja su spasioci Gorske službe spasavanja odgovarali srednjoškolcima i penzionerima u Arilju.

Obuka je obuhvatila teorijski i praktični deo, kao i primere iz svakodnevne prakse učestvovanja u akcijama otklanjanja posledica izazvanih prirodnim katastrofama.