U utorak 28. februara organizovana je Završna konferencija projekta “Premošćavanje” u Gradskom kulturnom centru u Užicu.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih aktera i korisnika koji su doprineli uspešnoj realizaciji projekta.

Cilj konferencije je bio da se javnosti predstave rezultati projekta, te i da se inicira bolja komunikaciju i dodatno podstakne saradna svih aktera u sektoru turizma i ugostiteljstva, naročito organizacija, institucija i pojedinaca koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju projektnih aktivnosti u prethodnom periodu.

Projektni partneri, Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Privredna komora  Kantona Sarajevo i Ekonomska škola Užice sproveli su projekat u nekoliko faza. Prva faza projekta bila je edukacija nezaposlenih tj. kvalifikacija i prekvalifikacija  za zanimanja u turizmu, kao što su kuvar, konobar, spremačica, soleijer, recepcioner, animator. Drugi deo projekta odnosio se na zaposlene u turističkim objektima koji nemaju dovoljno kapaciteta.  Treća faza odnosila se na poslodavce koji su iskazali veliko interesovanje za edukacijom.

Na završnoj konferenciji sumirani su rezultati projekta.

„Glavni rezultat ovog projekta je formiranje dva centra za edukaciju radnika u turizmu. Centri su garant održivosti  i nakon završene implementacije projekta, oni će biti mesto unapređenja znanja, kako bi se usluge u turističkom sektoru Zapadne Srbije poboljšalje“, istakla je Gordana Savić, projektni menađer.

Vizija je da centar pruža edukaciju za dodatna zanimanja iz različitih oblasti, a glavni cilj jeste da se u Zlatiborski okrug dovedu čuvena imena predhodno navedenih zanimanja, a koji će svoja znanja preneti na druge.

O značaju projekta za Privrednu komoru Kantona Sarajevo govorio je direktor Privredne komore, Darko Vujović: „Kolege u Srbiji  razvili su programe i planove  za deficitarna zanimanja, koje smo mi adaptirali i primenili u našim  programima obuke za zanianja u turizmu.”