Partneri na projektu: Forum civilne akcije FORCA Požega, Srbija i Prijatelji Srebrenice, Bosna i Hercegovina

 

Trajanje projekta: decembar 2010–novembar 2011

 

 

Cilj projekta

Cilj projekta je razviti vještine i sposobnosti mladih koje će im pomoći da prihvate buduće izazove i prevazidju profesionalne i lične izazove.

Aktivnosti

Direktna ciljna grupa projekta je 250 studenata iz  Požege, Užica, Arilja, Bratunca, Srebrenice i Milića koji su istraživali sljedeće teme: ličnu inicijativu, samouvjerenost, kreativnost, timski rad, pouzdanost, odgovornost, čast, odlučnost, poznavanje mehanizama tržišta i proces donošenja odluka. Studenti su kroz projektne aktivnosti naučili kako da praktično primjene svoja znanja nakon diplomiranja.

Projekat je takodje promovisao omladinsko preduzetništvo kroz različite obrazovne aktivnosti i obezbjedjenje usluga poslovnog savjetovanja, kao i kroz stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja u nerazvijenim opštinama u Zlatiborskom okrugu i Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

Formiran je tim od 12 nastavnika iz 6 opština, koji su bili zaduženi za 36 kompanija – svako po tri. Svaka kompanija je imala sedam studenata koji su se ponašali kao zaposleni i koji su takodje organizovali poslovni sajam gdje su predstavili svoje ideje.

Radili smo na stvaranju novih prijateljstava, partnerstava i medjunacionalnih kontakata, dok smo planirali buduće šanse za zapošljavanje mladih u regionu. Ministarstvo kulture i obrazovanja Republike Srpske je podržalo projekat sa idejom uključivanja ovog modela učeničkog preduzetništva u programe srednjih škola.

Ovo je najveće postignuće projekta, koje nismo očekivali u vrijeme pripreme prijedloga projekta. Uz to, škole u Srbiji žele da razviju preduzetničke programe koristeći aktivnosti projekta kao osnovu za školske programe.

by