Konferencijom za medije obeležen je početak  realizacije projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC“. Primarnom selekcijom  otpada biće obuhvaćeno ukupno 5000 domaćinstava koja će dobiti po dve kante za odlaganje otpada, jednu za suvi otpad i jednu za mokri otpad.

Novi koncept upravljanja komunalnim otpadom koji se projektom uspostavlja na teritoriji dva grada, unaprijeđuje efikasnost javnih usluga u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i uspostavlja sistem primarne selekcije otpada u domaćinstava u prigradskim naseljima Užica i Tuzle.

Na početku konferencije prisutnima se obratio Tihomir Petković, gradonačelnik Užica. Ovo je početak projekta koji je veoma značajan za nas jer se Regionalna deponija za devet osnivača nalazi na teritoriji Grada Užica. Ovim projektom Užice će dobiti oko 420.000 evra i to je prvi korak gde očekujemo da do 2021.godine rešimo pitanje primarne selekcije jednog dela grada. U isto vreme dobili smo saglasnost nadležnih ministarstava, a pre svega Ministarstva za zaštitu životne sredine unije da krenemo sa realizacijom drugog projekta kroz IPA fondove Evropske u vrednosti od 550.000 evra vezanog za primarnu selekciju u ostalom delu grada-naveo je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da Užice i Regionalni centar “Duboko” jesu primer kako će primarna selekcija zaživeti na teritoriji Republike Srbije.

Naša iskustva su pokazala da gde god je započeta primarna separacija građani su bili više nego voljni da učestvuju u tom procesu. Upravo je to put “kružne”ekonomije, a to jeste strategija Evropske unije. Životna sredina ne poznaje granice koje postavlja čovek – zaključio je Radović.

Dnevne količine otpada koje se dopremaju u JKP “Duboko” su 250 tona iz devet gradova i opština. Od maja meseca uvedena je i druga smjena sa  ciljem da u Centar za selekciju od 100 tona bude iskorišćeno  62-65  odsto za sekundarne sirovine a ostatak će odlaziti na deponiju.

Cilj je da osavremenimo  proces i da sav otpad od 250 tona prođe kroz Centar za selekciju. Projekat primarne selekcije u prigradskim naseljima će mnogo doprineti tako da ćemo  moći veće količine otpada da selektujemo, biće kvalitetniji, imaćemo manje zastoja i duži vek deponije – istakao je Momir Milovanović, direktor JKP “Duboko” Užice.

Za Tuzlu ovo je drugi projekat koji predstavlja nastavak projektnih aktivnosti iz prijedhodnog IPA projekta iz oblasti zaštite životne sredine i edukacije dece. Primarna selekcija u Bosni i Hercegovini nema alternativu, a kroz dva pilot projekta za 500 domaćinstava podjelili smo po dve kante za suvi i mokri otpad. Mi sa partnerima iz Srbije imamo dosta dodirnih tačaka i možemo se u većini stvari dopunjavati – objasnio je Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” iz Tuzle.