Mjera I.1- Unapređenje produktivnosti I kompetitivnosti oblasti u pogledu ekonomskih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa

 

Naziv projekta:   Podrška razvoju ruralnih turističkih destinacija na planinama Rajac i Vranica

Budžet:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 119,952.00 € 95,961.00
Bosna i Herzegovina € 151,867.80 € 121,494.24
Ukupno € 271,819.80 € 217,455.24

 

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Udruženje Seoski turizam Srbije Ljig,

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini:  Caritas international Belgium (CI.be) Belgium

Partneri:

 

Područje realizacije:

  • Srbija :  Kolubarski okrug, planina Rajac,  opštine Ljig i Valjevo
  • Bosna i Hercegovina: planina Vranica,opštine  Fojnica and Kreševo

 

Ciljne grupe: Mala porodična preduzeća uključena u seoski turizam, predstavnici opština i lokalne institucije i kancelarije za turizam, lideri i članovi klubova i udruženja, lokalni akteri u seoskom turizmu

 

Period realizacije: 15.03.2011 – 15.03.2013

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta:

-Revitalizacija  ruralne ekonomije u BiH i Srbiji, u cilju ublažavanja siromaštva i smanjenja trendova ruralnog egzodusa.

– Podržati održivu strategiju ekonomskog razvoja u obje zemlje koja  čuva prirodne resurse, lokalni identitet i nasljeđe.

– Podržati regionalnu razmjenu (ekonomske inicijative i komparativne prednosti lokalnih zajednica) u oblasti  zapadnog Balkana.

– Podržati profesionalizaciju sektora ruralnog turizma stvaranjem regionalnih mreža za bolje zastupanje i pristup tržištu na nivou EU;

Specifični cilj projekta: 

Podrška razvoju  seoskih turističkih destinacija na planini Rajac i Vranica

 

Aktivnosti i rezultati projekta

 

Kroz projekat pružena je  institucionalna podrška  ruralnom turizmu u Srbiji i BiH. Organizacijama ruralnog turizma iz prekogranične oblasti omogućen je pristup profesionalnim evropskim institucijama .

Turističke destinacije su razvijene kroz diversifikaciju turističke ponude, kao što su obilježavanje planinarskih i biciklističkih ruta. Tokom projekta obilježene su dvije staze u ukupnoj dužini od preko 100 km na Rajcu, postavljeno je  30 drvenih oznaka, 30 klupa, 3 stolice i 4 informacione table. Aktivnosti su realizovane zajedničkim naporima partnera, a uz  koordinaciju  planinarskog udruženje “Pobjeda”. Takođe, 15 novih proizvođača rakije i kaimaka (porodična preduzeća opština Ljig, Кolubarski okrug, Srbija) uvedeni su  u novu turističku ponudu.

Kroz aktivnost obnavljanje spomenika ruralnog nasljeđa obnovljena  je  Planinska kuća na području Ljiga, koja je spremno dočekala prve planinare i  turiste još za vrijeme trajanja projekta.

Na vrhu planine Rajac instalirana je paraglajding platform, a planinskom domu “Čika Duško Jovanović” na Rajcu instaliran je meteorološki uredjaj , koji je omogućio  posjetiocima uvid u vremenske informacije neophodne za sigurno polijetanje.

 

Aktivna turistička ponuda poboljšana i kroz dostupnost  13 montažnih bicikala  sa rezervnim dijelovima i  seta za djecu nabavljenim kroz projekat.

Učesnici ruralnog turizma na obje teritorije podigli su svoju  konkurentnost poboljšavajući svoje profesionalne vještine. Sedam porodičnih preduzeća  iz Srbije imalo je priliku da stekne kvalitetnu obuku iz  oblasti  B & B menadžmenta u seoskom turizmu.

Projektne aktivnosti i rezultati promovisani su kroz zajednički blog, četiri zajednička prekogranična biltena, poboljšani website www.selo.rs i organizovanje promotivnih  tura za novinare. Takođe, u cilju bolje  promocije lokalne i regionalne ponude objavljene su dvije publikacije.

 

Razvoj turizma u malim selima Centralne Bosne i Hercegovine i Srbije ima potencijal za povećanje prihoda, zapošljavanje i povećanje diverzifikacije ruralne ekonomije koja je bazirana na poljoprivredi. Ideja projekta bila je obezbjeđivanje uticaja  koji će prevazilaziti striktno određena granična područja i pomoći dvjema zamljama da kapitaliziraju svoje rulne turističke resurse.