Mjera 1.1:  – Unapređenje produktivnosti I kompetitivnosti oblasti u pogledu ekonomskih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa

 

Naziv projekta:  Unapređenje konkurentosti malih i srednjih preduzeća i jačanje međunarodnih veza u metalskoj industriji-EUMETAL2

 

Budžet projekta:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 181.320,48 € 151.257,54
Bosna i Hercegovina € 184.111,81 € 152.812,80
UKUPNO  € 365.432,29 € 304.070,34

 

 

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Regionalna razvoja agencija Zlatibor, Užice

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Sarajevo

 

Partneri: Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Ministarsvo ekonomije Kantona Sarajevo

 

Područje realizacije:

  • Srbija: Zlatiborski okrug (Arilje, Užice, Požega, Nova Varoš, B. Bašta, Prijepolje, Kosjerić, Čajetina)
  • Bosna i Hercegovina: Sarajevo makro  regija(Trnovo RS, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Vogošća, Istočni Stari Grad, Vareš, Visoko, Fojnica, Višegrad, Rogatica, Sokolac, Pale, Pale Prača, Novo Goražde, Rudo, Čajniče, Goražde, Foča Ustikolina, Foča, Kalinovik, Trnovo, Hadžici, Ilidža, N. Grad Sarajevo, S. G. Sarajevo, Ilijaš, Breza, Kiseljak, Kreševo, Olovo, Sarajevo Centar, N. Sarajevo)

Ciljne grupe projekta: mala i srednja preduzeća

 

Trajanje projekta: 01.03.2013. – 31.11.2014.

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta: Poboljšati razvoj malih i srednjih preduzeća u sektoru metalne obrade u pograničnom području kako bi se poboljšala njihova konkurentnost.

Specifični ciljevi:  20 malih i srednjih preduzećima iz projektne oblasti odabrano je za dobijanje podrške  u metalnom sektoru da bi razvili svoj izvozni potencijal.

Aktivnosti i rezultati projekta

 

Kanton Sarajevo i Zlatiborski okrug od ranije su poznati po svojoj metalnoj industriji, koji namerava da se  prilagodi novim standardima inostranog tržišta. Projekat je bio prilika za povezivanje kompanija iz ova dva regiona i povećanje njihove konkurentnosti primjenom savremenih znanja, poboljšanjem postojećih veština i korišćenjem promotivnih nastupa.

Projekat je uključivao 30 preduzeća  koje su tradicionalno izvozno orijentisane, bila je to prilika zaposlenima za sticanje znanja i vjestina kroz niz treninga i obuka (principi savremenog upravljanja, organizacija i interna komunikacija, kao i vještine pregovaranja). Treninzi za zaposlene fokusirani su na dijve glavne teme / vještine: obuka za CNC operatore i programera i obuka za zavarivače i specifične operacije obrade metala.

Takođe im je pružena prilika da učestvuju na obnovljenim industrijskim sajmovima u Hanoveru, Njemačkoj i Parizu, u Francuskoj. Pripremljen je vodič o metaloprerađivačkoj industriji sa ciljem da  promoviše kompanije na međunarodnim tržištima, kao i u prekograničnom regionu. Vodič  sadrži profile 30 kompanija na 5 jezika (srpski, bosanski, engleski, francuski i njemački), štampan je u 2100 kopija.

Sve aktivnosti u okviru projekta imale su za cilj poboljšanje proizvodnje i prilagođavanje potrebama evropskog tržišta.