Projektom “Sistem odbrane od poplava u prekograničnom području SRB-BIH”, Užice, Bajina Bašta i Višegrad dobili su 962.000 eura od Evropske unije kako bi unaprijedili ovaj sistem.

Projektom, koji je danas predstavljen u Užicu, prema riječima menadžera projekta Aleksandra Tasića, planirana je sanacija do sada nastalih šteta od poplava u Mokroj Gori, uređenjem korita rijeke Komišine u dužini od 1900 metara na 13 pozicija. Urediće se i korito rijeke Rače na ulivu u Drinu i uradiće se betonska utvrda u centru Višegrada.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naveo je efekte koji će se dobiti kada se projekat realizuje.

“Ukupna vrijednost projekta je 962 hiljade eura, trećina tog novca će se uložiti u sanaciju toka rijeke Kamišine i u stvaranje uslova za preventivno reagovanje u slučaju poplava da se ne bi ponovile situacije iz 2008, 2009, i 2014. godine. Iz tih sredstava će se formirati i Civilna zaštita kroz obuku i programe, odnosno formiranje jedne jedinice koja će blagovremeno reagovati. “, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

On je dodao da ovaj projekat pokazuje da Užice ne odustaje da u partnerskom radu sa geografski bliskim opštinama Bajinom Baštom i Višegradom ulazi u značajne projekte.

“Nastavljamo nešto što traje godinama a to je da pripremom i izradom projekata sa dobrim projektnim zadacima dobijamo novac iz donatorskih sredstava ovog puta iz EU što je veoma značajno jer sa novcem iz budžeta grada mi ne bismo uspjeli da realizujemo ni dio projekata”, istako je Petković.

Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zoran Militarov, je istakao da se ovim projektom podrazumijeva uspostavljanje koordinacije rada na nivou regije Užice, Bajina Bašta, Višegrad u slučaju opasnosti od poplava, ali i komandna struktura unutar lokalnih samouprava za izvođenje operacija na zaštiti stanovništva, objekata i infrastrukture tokom vanrednih situacija.

Službenik za odnose s javnošću u kabinetu načelnika opštine Višegrad Jovana Borovčanin Đurović navela je značaj koji se rezultati projekta imaju za Višegrad.

“Opština Višegrad je imala mnogo problema kada su u pitanju poplave i to 2009, 2010. i 2014. godine. Poslije nekoliko godina čekanja uspjeli smo i mi da učestvujemo u ovom projektu čiji je iznos za opštinu Višegrad oko 320 hiljada eura. Opština učestvuje sa 17 odsto odnosno sa oko 80 hiljada eura”, kazala je Borovčanin Đurović. Ona je istakla da je projektom predviđena izgradnja obaloutvrda na rijeci Rzav, na obuci i opremanju CZ i na podizanju svijesti građanstva o značaju ovog projekta koji kako je rekla ne služi samo opštini već i cijelom regionu.

Direktor Sportsko- turističkog centra Bajina Bašta Dejan Mlađenović, rekao je da je od posljednjih poplava ova opština imala velike gubitke, te da je ovo pravi način da se tako nešto u budućnosti ne dogodi.

“Čitav sliv rijeka koje idu od planine Tare ka rijeci Drini će se konačno obezbijediti i neće biti problema koje smo imali prethodnih godina”.